Skip to main content
Habiki

Életlen katana. Gyakran használják gyakorlásra a biztonság érdekében

Hai

Igen

Haishu

Kézhát (haito) – kéz hátsó fele

Haisu

Kézhát

Haito

Kézhát él

Haiwan

Az alkar hátulsó része

Hajime

Kezdés

Hakama

Szoknyaszerű, bő nadrág, hagyományos nemesi férfiviselet. A Budo iskolák közül a Kendo, Iaido (kardvívók) és a Kyudo (íjászok) gyakorlói hordanak fokozattól függetlenül hakamát. Az Aikido dojo-kban általában csak a mesterek (fekete övesek), néhány dojo-ban fokozattól függetlenül a nők is hordják.

Hakyo

Aikido alaptechnika - 8. tanítás = kote-ori-kakae-kimi, kuji-dori = Nikyo, amelyikben a támadó könyöke a nage hónaljában van, és a kezet továbbhúzva a lábhoz rögzíti (hiji kime osae szerűség???)

Hanashi-waza

Fogásból történő szabadulások technikája (hazushi-waza)

Hanbo

Rövid bot, fél bot

Hanmi

Állás, testtartás, pozíció. Hanmi: a csípő előre néz, Elől lévő láb saját oldalon (kb) 45°ban kifelé néz, hátul levő láb saját oldalon (kb) 45°ban kifelé néz. Mahanmi: a csípő 30°ban kifelé néz. Elől és hátul levő lábak a hátul levő láb oldalán 30°ban kifelé néznek, vagy az elől levő láb előre néz, a hátul levő saját oldalon (kb) 45°ban kifelé néz. Iaiahanmi: a csípő 90°ban oldalra néz. A lábak hátul levő láb oldalán 90°ban kifelé néznek – gyakorlatilag merőleges a menetiránnyal.

Hanmi handachi

A nage ül, az uke áll. Segíti a jóval magasabb/alacsonyabb ellenféllel való harc gyakorlását, illetve a támadás irányából való kitérést. Szó szerint han+tacsi, azaz fél+állás".

Hanshi

Az egyik legmagasabb rang (legalább 55 évnél idősebb és 8. dan)

Hantai

Oldalváltás

Hantai-ni

Az ellentétes irányban

Happo

8 irány, átvitt értelemben minden irány. Happo undo - szó szerint 8 irányú mozgás vagy happo giri vágás 8 irányba.

Happo-baraki

Tökéletesen tudatában lenni a környezettel – érzékelni a környezetet

Hara

Has. A hagyományos gondolkodás szerint a lélek, a ki forrása, néhány centiméterrel a köldök alatt, bent a hasban. Jó megközelítéssel az emberi test tömegközéppontja.

Harai

Söprés, hárítás

Hasso gamae

Kardvívó alapállás, a kard a fej mellett. Hasso hidari esetén a kard a jobb oldalon a fej mellett, és a bal láb van elöl.

Hasso no kamae

Kardvívó alapállás: hasonlít a Jodan no kamae-hoz (felső tartás), de a kard nem vízszintesen, hanem kb. 45 fokban hátrafelé vagy függőlegesen áll. Hasso no kamae annyit jelent, hogy "kezdő-/indítóállás", ebből az állásból a kard egyéb mozgatása nélkül azonnal lehet vágni. A mai Kendo-sok sem használják gyakran, ugyanis fordított lábtartással jár, és ha nem elég gyors az ember, akkor jól támadható. (hasso gamae)

Hasuji

A penge iránya vágás közben.

Hayake

A vessző túl korai elengedése a kyudoban

Hayaku

Gyorsan

Hazushi waza

Fogásból történő szabadulások technikája (hanashi waza)

Heiho

A háború művészete vagy tudománya.

Heijosin

Az állandó és nyugodt állapot, mikor a környezet változása közben sem (tud) lep meg bennünket semmi.

Heiki

Nyugalom

Heiko

Párhuzamos

Pages