Skip to main content
Kakato

Sarok (lábon)

Kakuto

A csukló háta (ütéskor) – koken???

Kamae

Testhelyzet, testtartás (fegyverrel vagy anélkül, bár fegyver nélkül általában "tacsi"-nak hívják a különféle irányzatokban). A fizikai helyzetre utal, de mivel az Aikido-ban jelentős párhuzam van a fizikai és lélektani tartás között a határozott állás általában határozott lelki tartást (is) eredményez. Az Aikido-ban fontos a határozott lelki hozzáállást fenntartani.

Kami

Istenség, istenszellem. A shinto, sok-istenhitű természetvallás (emlegetik néha a kilencmilliárd isten vallásaként) tanítása szerint szelleme, Kami-ja lehet minden fontosabb természeti tárgynak (hegynek, folyónak, stb.) és jelenségnek (villámlás, eső, nap, stb.), sőt, emberből is lehet Kami.

Kamiza

Oltár, magas(abb) hely. Az Aikido-ban általában a dojo főhelyén van, gyakran ad helyet az Alapító képének, vagy rövid írásoknak. Általában a Kamiza irányába hajlunk meg amikor bejövünk, vagy elhagyjuk a dojo-t, illetve a szőnyeget. (kami = isten, istenség, za = hely)

Kamiza ni rei

Meghajlás a kamiza (oltár)

Kan

Érzés, ház (dojo)

Kancho

Iskola vezető, ’tulajdonos’ épület esetén

Kansetsu waza

Izületek feszítésére irányuló technikák

Kao

Arc

Kara

Üres, kínai

Karame

Lefog, letartóztat

Karami

Belegabalyodás

Karui-geiko

Könnyed gyakorlás

Karuma

Alapállás a kardvívásban (waki gamae), a pénge vízszinte

Kashaki-uchi

Folyamatos támadás

Kashi

Lábak

Kasumi

A karok keresztezése a technika elrejtése végett (hegyi köd, homály)

Kata

Előre meghatározott forma, formagyakorlat, egy a kettőből

Kata dori

Vállfogás

Katagatame

A kaiten nage variációja, amikor zárjuk a támadó vállát és az uke-t egyenesen a földre kényszerítjük

Katame waza

Kontrolltechnika, leszorítással végződő technikák (tartalmazza az osae, kansetsu, shime waza-kat)

Katana

Kard. Katana néven általában a külföldön szamuráj kardként ismert, a valóságban a szamurájok által hordott két kard közül a hosszabbat (daito) szokták emlegetni, de a zsebkéstől a leghosszabb tacsi-ig mindenféle kardot lehet Katanának hívni. (A zsebkés például kogatana, "kis kard".)

Katate

Egy kéz (egy a kettőből)

Katate dori

Egykezes fogás, egy kéz fogása – egy kéz a kettőből támadása

Katate uchi

Egy kezes támadás

Katsu jin ken

A kard, ami életet véd." Ahogy a buddhizmus (főleg a zen-buddhizmus) és a taoizmus egyre inkább befolyásolta a japán kardforgatás művészetét, a gyakorlói annál inkább érdekeltek lettek az etikai alapelvek tudományukba építésében. A kardforgatás művészetének tökéletes mestere az ilyen gyakorlók szerint nem csak gyilkolásra kell, hogy tudja használni a kardot, hanem az élet védelmezésére is. A Katsu jin ken megalapoz néhány határozott alkalmazást a technikák fejlesztésében, amelyek inkább a kard nem vágó részeit használják az ellenfél megütésére vagy kontrolálására, mint hogy megöljék. Ezen technikák hatása néhány helyen megfigyelhető az Aikido-ban is. Más technikákat úgy fejlesztettek ki, hogy fegyvertelen személy is lefegyverezheti a támadót. Ezeket a technikákat gyakran gyakorolják az Aikido-ban (setsu nin to).

Keage

Lendítés

Keichi

Vitális pont a nyak hátulsó részén (atemi) – tarkón???

Keiko

Gyakorlás, edzés. a siker egyetlen titka az Aikido-ban. Irodalmi értelemben gondolkodni a múlton.

Pages